Elysium Penthouse

As you enter the penthouse, the first feature you encounter is a seating box.  This design inspiration came from a traditional Japanese tea house, where people can sit on admire the tranquillity of a Japanese garden.  On top of this seating box sits a frameless piece of fixed glass, this enhances the natural lighting and provides allows unobstructed view to the city as you enter in the apartment.  A hand moulded Foscarini Gregg pendant light, shaped like asymmetrical egg hangs over this space.  At night it reflects the shape of the moon.  

To the other side of the entry, a floor to ceiling linen cupboard provides one of many storage spaces.  The handle-less doors are finished in 2 pack polyurethane.  A cut out finished in contrasting wood grain veneer adds interest and creates a display space, illumination is provided by a strip of LED lights concealed under the overhead unit.

A full height bifold door with recessed curtain pelmet into the ceiling encourages the seamless flow into the front outdoor balcony.  This balcony has maximum opening to the north and hence provides warmth in winter.  An outdoor BBQ cooktop integrated into the stone benchtop service provides entertainment to this area.

Inside, the living dining and the and the kitchen forms an open space with full height door that can conceal a home office behind the kitchen.  2 Velux skywindows provides natural lighting over the kitchen benchtop.  The kitchen was designed to have continual horizontal lines, this was difficult because of the different height required to house the built-in fridge and oven tower.  The wood grain cabinet doors hide away the different appliance that can be plugged into this space.  

Careful planning on material selection had taken place by Abor Developments Pty Ltd.  Besides being aesthetically pleasing, ease of maintenance was another criteria.  The main living and balcony floor tiles were imported from Italy.  The production starts from taking high definition photos of the best stone in the world, and these images were printed by penetrating 2mm into the surface of the tile, resulting in a perfect looking stone, while having the maintenance free character of a porcelain tile.

The master bedroom is located away from the other 2 bedrooms.  A walk through galley style robes leads you into the ensuite.  The design criteria for this space was to create a retreat from the busyness of the parenting.  A freestanding bath tub is placed at the end of the ensuite with a timber tile backdrop which can be illuminated to create relaxation.  Another design criteria was ease of maintenance.   This was done by hanging all vanities on the wall, and a full length mirror cabinet so that the stone top always appears to be clean.  All the power points in the bathrooms are concealed within the cabinet.

The apartment was selected by HIA as the apartment of the year in Queensland 2013.